subota, 4. siječnja 2014.

Ravnopravnost dostojanstva između muškarca i žene u vezi ili braku!?

Jesmo li ikad postavili pitanje o ravnopravnosti??

Muškarac i žena ulaze u brak, a da ne promisle o ravnopravnosti i funkciji sebe i drugoga u braku i obitelji. Često ulaze u brak, a da se to pitanje ne postavi. Muškarac i žena mogu živjeti s odgovorom na to pitanje, a da ga u sebi svjesno ne izreknu. O odgovoru upravo može ovisiti smjernica i ispravnost braka.  Taj odgovor koji se unutra krije često ispliva na površinu u djelima. Dobro je stoga preispitati sebe. Dakle, odgovor iznutra malo pomalo izlazi van, te se jasno očituje problem ili ispravnost zajedništva.

        Ravnopravnost u djelima 

Uđu li supružnici u brak svjesni ravnopravnosti, te  par stavlja jedno drugog na istu razinu, pozitivni rezultati se mogu očekivati, naravno uz provođenje istoga.  Dakle, niti je muškarac iznad žene, niti žena iznad muškarca. Postaju jedno i tako i djeluju. Živeći na taj način oni se predaju jedan za drugog, te postižu ne odvojeni  već, zajednički  i ispravni cilj. Dakle iz ravnopravnosti koju muškarac pruža ženi i žena muškarcu vidimo se zapravo u tome krije smisao i sreća. Ne možeš postati jedno s nekim ako se ne spustiš na njegovu razinu, odnosno ako nisi kao on. Bog nam je dao tu mogućnost. Stvoreni smo na Njegovu sliku i priliku. Na taj način možemo uživati u Njemu.  Ipak grijehom smo se udaljilji, ali opet, Bog je postao jednim od nas poprimivši ljudsko tijelo. Opet smo s Njim po Isusu Kristu. Vidimo da je taj dublji, temeljni odnos ravnopravnost od začetaka i ako ga konzumiramo u braku,  sreća će izaći na vidjelo i u čovjeku i izvan njega.


Posljedice manjka ravnopravnosti

Suprotno od posljedica ravnopravnosti, nedostatak istoga stvara nepotpun odnos. Kao kulu od karata koja se može srušiti svakog trenutka. Partner koji je ne vidi svoju partnericu ravnopravnom po dostojanstvu, po ljudskoj vrijednosti, koji ne vidi jednaku vrijednost njih dvoje, ne može biti jedno s njom. U duhovnom smislu odbija biti jedno. Takva posljedica rađa i druge posljedice, bilo nepovjerenje, laganje, prekomjerno svađanje, te na kraju razvod.  Sve to može biti uzrok manjka svijesti o pravoj ljubavi i predanju gdje je osoba ravnopravna sa svojim partnerom i gdje parter partnerici služi, te se na taj način i natječu u poniznosti, a ne kako to biva u današnjem svijetu, u uzdizanju. Dakle, posljedice su ogromne i prije svakog ulaska u dublju vezu, brak, treba promisliti kako ja svog partnera/partnericu gledam, jer posljedice sad nevidljive kasnije kada dođu do izražaja mogu razoriti i sami brak. Sve ovo ukazuje na sebičnost koja razara, a nesebičnost je služenje i sreća koja se mora očitovati u odnosu supružnika. To je ljubav i zapravo druge ljubavi nema. To je «ona ljubav zbog koje mučenik daje život za nešto vrednije od života samoga», bez toga nema ravnopravnosti, nema potpunog odnosa, te su i sami temelji srušeni, a onda možete pretpostaviti što dalje slijedi.Uvijek se priupitajmo..

Stupamo li u vezu ili smo u vezi. Pogledajmo kako gledamo partnera/partenricu po ravnopravnosti i dostojanstvu, te  kako on/ona gleda nas? To je zapravo temelj koji može donijeti ili zakinuti vrijednosti jednoga braka i veze. Stoga, razmislite i na ispravan način po potrebi  djelujte, da bi posljedice bile pozitivne i  zdrave za Vaš brak ili vezu.

Nema komentara:

Objavi komentar