utorak, 24. prosinca 2013.

Živimo li Božić? † ..one noći rodio se Bog.. †

Božić u stvarnosti...

Što je zapravo Božić? Obični praznik ili blagdan koji nas upućuje na dublju duhovnu stvarnost? Kakve veze Božić ima s nama? Samo slobodan dan ili nešto vrjednije od toga?  Koji su simboli Božića, te možemo li zamisliti godinu bez Božića i koji su nam razlozi istoga? Čekamo taj dan, pripremamo se, kolači se prave, kitimo bor, održavamo tradiciju, no idemo li dalje od toga, ili ostajemo samo na tome? Puno govora o "Božiću", a koliko o Isusu? Ima li današnji "Božić" veze s Isusom? Da li je Isus teorija Božića, a praksa nešto sasvim drugo. Kakva je naša praksa? Jesmo li spremni za Božić i kada kažemo priprema, što mislimo pod time? Trebamo malo promisliti na koji način pristupamo i što to Božić zapravo krije? 


Božić kao prisjećanje događaja

Isusov rođendan. Spominjemo rođenje Isusa kojeg priznajemo kao živoga Boga. Značajan je za našu povijest i spasenje. Iščekujemo rođendan malog Boga - Božića . Rođenje treće Božanske osobe, utjelovljenog Sina u čovjeku, među ljudima. Njegovo rođenje je posljedica utjelovljenja. Isus je došao u povijesti u pravo vrijeme. Proroci su propovijedali Njegov dolazak i konačno, kada je sve bilo spremno, došao je. Danas slavimo Božić i On dolazi, no valja se zapitati jesmo li spremni? 

Bolji način življenja Božića

Božić danas?  Danas se govori o Božiću, a malo Isusu. Dva pojma koja imaju veze jedno s drugim, a opet danas tako odvojeni. Teorija o Božiću je jako dobra. Slavi se Isusov rođendan. Življena praksa je pomalo drugačija. Danas čovjek misli na kolače, meso, kićenje bora, darivanje, a zanemaruje Boga.  Ne kažem da je prethodno rečeno loše, već da od toga svega čovjek pada u napast i u toj napasti može  ne vidjeti Isusa. Sve je važno, ali Isus je najvažniji. Ako sve to nema cilj u Isusu, onda je to neki razvodnjeni Božić koji u pravoj Božićnoj biti nema smisla. Spominje se i Djed Božićnjak i darivanje. Djed Božićnjak postaje simbolom Božića. Više djece zna za njega, nego za Isusa.
 Darivanje je u redu, svi su sretni, reklame su vesele, no opet pitam. Koja reklama spominje našeg Spasitelja. Zamislimo to u slučaju da nam prijatelj ima rođendan. Znamo da ima rođendan. Na taj dan slavimo, pripremimo sve i to zaista bude lijepo, ali recimo da o njemu niti govorimo, niti ga pozivamo na proslavu. To se danas događa. Slavimo, a ne primamo Isusa među i u nas, odnosno naša srca, niti ga spominjemo. Postoji puno lijepih tradicija i obitelji koji drže do toga da se u Božićno, (a i inače) Isus stavlja na prvo mjesto. Takvih obitelji je nažalost sve manje. Ovim putem samo želim upozoriti na ispravnost Božića. Sve oko nas je lijepo. Naša druženja, lampice, hrana, darivanja. No, ne zaboravimo zbog koga sve to činimo. Pozovimo Isusa na proslavu .

Smisao Božića i Njegova usmjerenost

Isus je došao i doći će. Ovime osim slavlja rođenja Isusa, očekujemo i Njegov drugi dolazak, te posvješćujemo misao o budnosti i spremnosti. Slaveći i išćekujući Njegov rođendan pripremamo se za taj blagdan, ali i za Njegov ponovni dolazak i suživot s Njim u eshatonu. Osim toga bih naglasio i rođenje u našim srcima. Pripremamo se kroz advent za rođenje Isusa u našim srcima. Dakle, jačamo, postimo, molimo, sve više otvaramo srce za ulazak Gospodina i rođenje Njega u nama. Samom tom pripremom dajemo Isusu poklon za rođendan. Lijepo je dobiti za rođendan nešto što želiš. Vjerujte Isus želi ući u naša srca, no mi ljudi stvoreni na sliku Božju, imamo pravo na slobodu. Možemo birati između dobra i zla. Možemo reći Bogu da ili ne. Ako kažemo da, potrudimo se u tome. Birajmo Isusa i pripremimo se za Njega. Isus želi ući u naša srca. Proslavimo onda Njegov rođendan, ali neka ne ostane samo na slavlju, već mu omogućimo ono što želi, a to je ulazak u naša srca. Otvorimo mu srca i poklonimo mu se za rođendan. Na taj način ćemo i mi biti sretni i u potpunosti doživjeti i živjeti Božić.


  Kratka Božićna tema usmjerena Svima koji čitaju i ne   čitaju ovo. Ovim putem Vam zaista želim osim dobrog   društva, hrane, darivanja i uživanja što sumnjam da će  nedostajati, da iskreno, duboko u srcu doživite i    osjetite Isusa. Osim materijalnoga darivanja, želim da    Vam se dogodi ono Duhovno, gdje ćete se darovati    Isusu koji će se roditi u vašim srcima i isto tako učiniti vas spremnima za ponovni Njegov ponovni dolazak. Primite ga u    svoje srce i dopustite da se rodi u Vama. Isus je s    nama, budimo i mi s Njim i budni čekajmo Njegov dolazak i naše puno ostvarenje u Njemu. 

      Sretan Božić! :)

1 komentar:

  1. Betway launches in Pennsylvania - JT Hub
    Betway has announced the 거제 출장안마 launch of a new 인천광역 출장샵 sports 충주 출장안마 betting 서울특별 출장안마 app in Pennsylvania. The Pennsylvania 충청남도 출장안마 sports betting operator is also looking to launch its Apr 3, 2019 · Uploaded by JTG Hub

    OdgovoriIzbriši